Hoe bereken ik het oppervlakte van mijn plattegrond?

Hoe bereken ik het oppervlakte van mijn plattegrond?

Wil jij de oppervlakte van jouw plattegrond berekenen om erachter te komen hoeveel vloer en plinten je nodig hebt voor jouw nieuwe of bestaande woning? Goed nieuws, na het lezen van de tips in deze blog weet jij precies hoe je dat moet doen!

Lengte x breedte = totaal oppervlak aan vierkante meters

Ja, zo simpel is het eigenlijk! Pak de breedte en de lengtemaat van de ruimte waar jij de vloer wil plaatsen en vermenigvuldig deze met elkaar. Is jouw woonkamer bijvoorbeeld 500cm breed en 600cm lang? Dan doe je de volgende som op jouw rekenmachine: 5 x 6 meter = 30 m2.

Zit er in deze ruimte een plek waar je geen vloer wil hebben, bijvoorbeeld een voorraadkast, kun je deze er gemakkelijk vanaf trekken. Stel je voor dat je voorraad kast 100 cm breed is en 200 cm lang. Dan doe je 1 x 2 = 2 m2. Deze kun je dan van de 30 m2 aftrekken van jouw woonkamer. Het totaaloppervlak wat dan overblijft is 28 m2.

Reken altijd zaag- of snijverlies voor je nieuwe vloer

Wil jij niet te kort komen tijdens het leggen van je vloer? Dan moet je altijd wat extra incalculeren voor de stukken die je verzaagt bij bijvoorbeeld je deurposten. Voor een vloer hou je in verschillende situaties verschillende zaag- of snijverlies percentages aan. Hieronder een duidelijk overzicht:

Een normale plank in wildverband: 7%

Een tegel in halfsteensverband: 10%

Een visgraat vloer: 10%

Een patroon vloer: 15%

Hoe reken ik het zaag- of snijverlies dan precies uit?

Goede vraag! Voor het gemak houden we het aantal vierkante meters uit het eerdere voorbeeld aan. De totale oppervlakte waar jij graag nieuwe vloer wil is 28 m2. Op je rekenmachine maak je de volgende som: 28 x 1.07 (normale plank in wildverband) = 29,96 m2 inclusief zaag- of snijverlies.

Wil je voor hetzelfde oppervlakte een visgraat vloer? Dan wordt de som: 28 x 1.10 = 30,8 m2.  

Wil je voor hetzelfde oppervlakte een patroon vloer? Dan wordt de som: 28 x 1.15 = 32,20 m2.

Hoeveel meter aan plinten heb ik dan nodig?

Dat is afhankelijk van het type plint dat je graag wil hebben. Je hebt de keuze uit een plakplint, die plat op de vloer geplaatst wordt of een MDF-plint die tegen je muur aan geplaatst wordt. Kies je voor de MDF-plint dan is het erg makkelijk. Je telt de maten van de muren op waar je een MDF-plint op geplaatst wil hebben. Doe dit totaal aantal meters x 1.10 (10% zaagverlies) = het totaal aantal meter plint dat je nodig hebt.

Kies je voor een plakplint? Dan hebben wij een formule die je kan gebruiken om het aantal meters plakplinten uit te kunnen rekenen. Pak het aantal vierkante meters, inclusief zaag- of snijverlies en doe deze x 1.2 = totaal aantal meters plakplinten die je nodig hebt.

Huh, maar waar komt die 1.2 dan vandaan? Goede vraag! Dat leggen we je hieronder uit.

Bij elke vloer heb je plakplinten nodig. Ook als je kiest voor MDF-plinten. Er zijn namelijk plekken in jouw woning waar géén MDF-plinten geplaatst worden. Een voorbeeld hiervoor zijn bijvoorbeeld de deurkozijnen, voor de achterdeur langs, voor de trapopgang naar boven en zo zijn er nog een aantal plekken in huis waar geen MDF-plinten geplaatst kunnen worden. De formule x 1.2 zorgt ervoor dat zowel je snijverlies van de plinten als alle bovenstaande plekken in huis netjes afgewerkt kunnen worden met een plakplint.

Kies je voor een MDF-plint? Vergeet dan niet om wat plakplinten bij te bestellen!

Je hebt namelijk altijd plakplinten nodig op bepaalde plekken in huis. Bijvoorbeeld voor om je deurkozijnen, voor de trapopgang naar boven, voor de toiletdeur en ga zo maar door. Plaats je de vloer door in alle ruimtes zonder drempel ertussen? Reken dan ongeveer 100cm plakplint per deur. Doe dit ook voor de achterdeur, trapopgang en voordeur. Bestel ook wat extra plakplinten om de verwarmingsbuizen netjes af te werken rondom.

Heb jij drempels tussen de ruimtes liggen in huis en laat je deze zitten? Bestel dan per doorgang met drempel 200cm plakplint. Je moet beide kanten namelijk afwerken.

Let op, plattegronden kunnen altijd afwijken

Helaas zijn niet alle plattegronden even precies. Als je onderaan de plattegrond kijkt zul je ook altijd de kleine lettertjes zien staan die iets zeggen in de trant van: Aan deze plattegrond kunnen geen rechten worden ontleend. Het is dus altijd belangrijk om kritisch naar je plattegrond te kijken of deze wel klopt. Twijfel je ergens over? Meet het dan thuis even na!

Wil je je plattegrond liever door ons laten berekenen? Dat kan natuurlijk! Dit is een service die wij je graag bieden. Echter geldt het hier wel dat wij geen garanties kunnen geven dat deze berekening ook daadwerkelijk klopt aangezien plattegronden dus nog wel eens willen afwijken. Om deze reden kan er aan onze berekening en aan de werkwijzen uit deze blog ook geen rechten worden ontleend. Gebruik dus altijd je verstand en meet de ruimtes desnoods nog eens na thuis als je twijfelt.